Barion Pixel
Skip to content

Hogyan válassz tárhelyszolgáltatót?

5 éve

1802 szó

Nem mindegy, hol fog lakni a weboldalunk. Egy jól megválasztott tárhelyszolgáltató (más néven: webhoszting) olyan, mint a jó főbérlő: amikor használod a szolgáltatását, észre sem veszed, hogy létezik. Amikor viszont szükséged van valamire, akkor készségesen áll a rendelkezésedre.

Ebben a cikkben először átnézünk 12 fontos szempontot, hogy mi alapján válassz szolgáltatót.


Szempontok a tárhelyszolgáltató kiválasztásához

Ezeket érdemes megfontolnod, mielőtt valahol tárhelyet bérelnél:

1. Méret

Általában minél nagyobb, annál jobb. Persze általában annál drágább is. Ökölszabályként azt tudnám mondani, hogy lehetőleg legyen legalább 5-10 GB-os.

Főleg akkor, ha a tárhely méretébe beleértik az email fiókjaink és az adatbázisaink által használt területet is. Ezek ugyanis idővel sok helyet el tudnak foglalni a rendelkezésre álló kapacitásból.

2. Havi megengedett adatforgalom

Mint a neve is mutatja, azt jelenti, hogy havonta mennyi adatot engedélyeznek letölteni a tárhelyedről. Az ilyen forgalmi korlát alacsony látogatottságú honlapoknál nem szokott problémát jelenteni. Viszont ha a weboldalad kezd népszerű lenni, előfordulhat, hogy havi 10-20 ezer oldalletöltés után egyszer csak elérhetetlen lesz, mert túllépted a megengedett kvótát.

Mindenképp válassz olyan tárhely-csomagot, amely korlátlan adatforgalmat biztosít számodra, mert a későbbiekben az újabb kvótacsomagok vásárlása jelentősen megdrágíthatja számodra a hosztingot.

3. Rendelkezésre állás

Ezt általában százalékban adják meg és azt jelenti, hogy egy adott hónapban az idő mekkora százalékában garantálják, hogy a honlapod elérhető lesz.

Ma már nem ritka a 100%-os rendelkezésre állású tárhely sem, azonban azzal vigyázzunk, ha valaki „csupán” 99%-ot ígér. Egy átlagos hónap ugyanis 30 * 24 = 720 órából áll, ennek az egy százaléka pedig 7,2 óra. Azaz egy százaléknyi kiesés is akár egy egész napos munkaidőnyi leállást jelenthet a honlapunknak.

4. Földrajzi elhelyezkedés

Az aranyszabály, hogy minél közelebb legyenek a szerverek a célközönségedhez. Ez azért fontos, mert minél közelebb van a felhasználó és a szerver egymáshoz fizikailag, annál rövidebb utat kell megtennie az adatcsomagoknak, így várhatóan annál gyorsabban fog betöltődni az oldalad.

Ha Magyarországon található a célközönséged, akkor legyenek a szerverek Magyarországon, de legrosszabb esetben is Európán belül.

5. Engedélyezett Domain-ek száma

Vannak tárhely csomagok, amelyekre csak egy domaint tudsz elhelyezni. Ez egyetlen honlap üzemeltetésénél nem nagy gond. De érdemes arra is gondolni, mi lesz akkor, ha egyszer majd egy másik domain-en futtatnál egy kampányt, vagy bármilyen másik weboldalt.

Érdemes olyan szolgáltatót választanod, amely már alapból több (ideális esetben korlátlan) domain felhelyezését engedélyezi már a kisebb csomagok esetén is. Ha ez mégsem teljesül, akkor pedig nézd meg előre, hogy mennyibe kerülnek a nagyobb csomagok a szolgáltatódnál – nehogy túl drága legyen később a váltás.

6. Engedélyezett adatbázisok száma

A másik fontos kérdés az engedélyezett adatbázisok száma. Véleményem szerint egy valamire való tárhelyen ezt nem lenne szabad lekorlátozni. Vagy ha igen, akkor legalább engedélyezzenek belőlük jó sokat, hogy ez ne okozhasson problémát.

Ne válassz olyan tárhely-csomagot, amelyik csak egy adatbázist engedélyez! Ugyanis míg magának a honlapodnak ez elegendő lehet, sohasem tudhatod, mikor akarsz majd rákötni egy olyan szolgáltatást, amelyiknek szüksége van egy külön adatbázisra.

7. Email szerver

Jó esetben kapsz a tárhelyedhez email címeket is. Ez nagyon sok szolgáltatónál így van, de korántsem mindegyiknél. Ahol nincs így, ott külön email-szolgáltatót kell igénybe venned az elektronikus levelezéshez, ami a havi költségeidet némiképp megnöveli és több adminisztrációval is jár.

8. Sebesség

Legyen gyors a szerver, hiszen így tudja minél gyorsabban összeállítani a weboldalunkat, és ez nagyban befolyásolja a betöltődés idejét. Itt elsősorban arra gondolok, hogy legyen mögötte erős hardver, lehetőleg SSD háttértároló, sok memória.

Másrészt futtassa a legújabb szoftvereket. Például a PHP különböző verziói között hatalmas lehet a sebességbeli különbség.

Tudtad? Egy átlagos látogató maximum 3-5 másodpercet hajlandó várni egy-egy oldal betöltésére, azután bezárja a böngésző fülét és valószínű többé már sohasem tér vissza.

9. Típus

Alapvetően 3 fő típusa létezik a tárhelyeknek: megosztott tárhely, virtuális privát szerver (VPS) és dedikált szerver.

  • A megosztott tárhely a legolcsóbb variáció. Itt – mint a neve is mondja – a szerver erőforrásai több felhasználó között vannak megosztva. Ezzel az a gond, hogy ha nem jól vannak beállítva a dolgok, egy másik felhasználó hanyagul kezelt, optimalizálatlan webhelye ugyanazon a szerveren a Te oldalad sebességére és sebezhetőségére is befolyással lehet. Ha jól van beállítva a szerver, akkor viszont kis forgalmú oldalaknak tökéletes választás.
  • Virtuális privát szerver (VPS) esetén egy szerveren – de manapság már inkább egy hálózaton – futó virtuális gépet kapsz. Ez azt jelenti, hogy a számítási és tárolási kapacitásból garantáltan kapsz egy részt, amely csak a tiéd. Ennek köszönhető, hogy míg az osztott tárhelynél a weboldalad sebessége attól is függ, a többiek mennyire terhelik le a szervert, itt ettől nem kell tartanod: a virtuális szerveredet úgy használod ki, ahogy csak akarod.
  • A dedikált szerver a három közül a legdrágább megoldás. Ez azt jelenti, hogy kapsz egy teljesen különálló szervergépet, amelyen csak a Te weboldalaid futnak. Ez a megoldás azoknak javasolt, akiknek rengeteg látogatót kell kiszolgálniuk vagy valamilyen speciális programot szeretnének futtatni nagy gyakorisággal. Emiatt pedig nagy számítási kapacitásra van szükségük.

Egy kisvállalkozásnak az esetek túlnyomó részében elegendő egy jól megválasztott megosztott tárhely.

10. Kiegészítő szolgáltatások

Itt elsősorban a szoftveres kiegészítőkre gondolok. Például megosztott tárhelynél ma már elengedhetetlen, hogy legyen rajta valamilyen tárhely adminisztrációs szoftver.

A leggyakoribbak a cPanel és a Plesk, ezek segítségével be tudsz állítani minden fontosabb dolgot: FTP felhasználókat, adatbázisokat, email címeket hozhatsz létre. Beállíthatod, mely PHP verziót használják az oldalaid, biztonsági mentéseket készíthetsz, online böngészhetsz a feltöltött fájljaid közt, aldomain-eket adhatsz hozzá, stb.

Ha ez nincs meg, szinte minden apró-cseprő kéréssel az adminisztrátorokat kell zaklatnod, aminek általában egyik fél sem szokott örülni – vagy pedig a parancssorral kell babrálnod… Szerencsére ma már kevés olyan tárhely van, amelyik nem tartalmaz valamilyen adminisztrációs szoftvert.

11. Biztonsági mentések

Szinte alapkövetelmény, hogy a szolgáltatód készítsen az adataidról rendszeresen biztonsági mentéseket. Ha ráadásul mindezt úgy teszi meg, hogy a mentések másik gépen kerüljenek tárolásra, mint amelyiken a honlapod fut, az még jobb. Így ha a szervereddel valami történik, a mentés megmarad egy másik gépen.

A legtökéletesebb megoldás mégis az, amikor egy teljesen másik településen található az a gép, ahová az adatokat mentik. Így még egy villámcsapás vagy cúnami, amely az egész szerverparkot elpusztítja sem tudja eltörölni az adataidat.

12. Ügyfélszolgálat (support)

Nem mindegy, hogyan bánnak az emberrel, miután a tárhelyszolgáltató ügyfelévé vált. Ma már egyértelmű elvárás e téren, hogy a support legyen gyors, kedves és kompetens.

Viszont, mint emberi tényezőt, pont ezt a legnehezebb felmérni vásárlás előtt, ez nem olyan egzakt szám, mint hogy hány gigabájtos az adott tárhely. Érdemes tehát körbenéznünk, kérdezősködnünk: kinek mi a tapasztalata az általunk kinézett céggel?

Webhoszting cïmkefelhő

Melyik szolgáltatót válasszam?

Mivel minden projektnek megvannak a maga igényei, ezért javaslom, hogy gyűjtsd össze több szolgáltató ajánlatát is egy táblázatba és dönts az alapján, ki mit kínál.

Ehhez készítettem is egy vázlatot, amit itt találsz találsz OpenDocument formátumban.

Mivel főként külföldi projekteken dolgozom, én elsősorban egy olyan tárhelyszolgáltatót szoktam ajánlani, amelyekben még nem csalódtam: ez pedig a SiteGround. Szinte minden fenti pontban jól teljesítenek, az egyetlen szépséghibája, hogy a legközelebbi szerverük Amsterdamban van.

Update: azóta kipróbáltam hazai fronton a RackForest nevű szolgáltatót, akik szintén igencsak ígéretesnek tűnnek.

Amit viszont érdemes elkerülnünk, az az EIG (Endurance International Group) szolgáltatói. Ez egy nagy tárhely-holding, amely azzal foglalkozik, hogy meglévő szolgáltatókat vásárol fel. Csak sajnos a felvásárlások után gyakran az a felhasználói tapasztalat, hogy bajok vannak a szolgáltatás sebességével és az ügyfélszolgálat minőségével is.

Remélem, segítettem abban, hogy megtaláld a honlapod számára megfelelő tárhelyet. Ha bármilyen kérdésed van, tedd fel itt lentebb, a kommenteknél

Tervezz sikeres weboldalt könyv borítója

Tervezz sikeres weboldalt

Elektronikus könyv vállalkozóknak és
weboldal-készítőknek

Tanuld meg, hogyan tervezz olyan weboldalt, amely eljuttatja a látogatódat a honlapod céljáig.

Szerző: Domonkos Ervin

Domonkos Ervin

WordPress fejlesztő és weboldal tervezés szakértő 10 éves szakmai tapasztalattal. A WordPress Szeged meetupok szervezője, a Codeable.io büszke tagja és a Tervezz sikeres weboldalt című könyv szerzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük