Barion Pixel
Skip to content

WordPress vagy egyedi fejlesztés? Előnyök és hátrányok

3 éve

1921 szó

Ezt a cikket vendégszerzőnk írta. Amennyiben olvasnál még hasonlókat, ajánljuk figyelmedbe a Features weboldalát.

Ha saját weboldal készítésén, vagy készíttetésén gondolkodsz és végeztél egy kis kutatómunkát, akkor biztosan találkoztál már a WordPress, illetve az egyedi fejlesztés kifejezésekkel. Két alapjaiban eltérő megközelítésről van szó. Bármelyiket választva nagyszerű weboldalakat lehet létrehozni, azonban mindkettő eltérő előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik.

Ezt a bejegyzést azért írtam, hogy a weboldal készítés iránt érdeklődőket segítsem a döntés meghozatalában. Ugyanis a választott keretrendszer nagyban meg fogja határozni a későbbiekben a teljes online marketing tevékenységedet.

A cikket elolvasva megismerheted mindkét megoldás alapjait, előnyeit és hátrányait. Kezdjünk is bele!

WordPress admin-felület egy MacBook-on
Kb. így néz ki a WordPress admin felülete

A WordPress-ről dióhéjban

A WordPress nem más, mint egy tartalomkezelő rendszer, avagy CMS (Content Management System). Ezen rendszerek lényege az, hogy egy olyan felületet biztosítsanak a felhasználók számára, ahol könnyedén tudják a weboldal tartalmi elemeit módosítani.

A CMS rendszerek lehetővé teszik, hogy a legfontosabb weboldalt érintő feladatokat a fejlesztőt kihagyva, kódolás nélkül elvégezhesd. Ilyen feladatok a teljesség igénye nélkül:

  • új aloldalak létrehozása,
  • bejegyzések készítése,
  • médiafájlok feltöltése,
  • felhasználói fiókok kezelése, stb.

Ma már számtalan CMS közül választhatunk, azonban a WordPress az idők során piacvezető pozíciót szerzett köztük. De nem csak a tartalomkezelő rendszerek közt domináns. A cikk írásának időpontjában, az interneten található weblapok közel 40%-a WordPress alapokon fut.

Még mielőtt továbblépünk és megnézzük, hogy mi indokolja ezt a kiugróan magas arányt, beszéljünk egy kicsit a WordPress két fő ágáról, ugyanis sokan keverik a kettőt.

Amikor WordPress-t említek ebben a cikkben, akkor a WordPress.org-ról letölthető ingyenes tartalomkezelő rendszerre gondolok.

Emellett létezik a WordPress.com weboldal is. Ez egy bérelhető weboldalkészítő- és tárhelyszolgáltatás, mely a WordPress CMS-t használja alapként és havidíjas rendszerben működik.

Folytassuk a WordPress előnyeivel!

Legfőbb előnyök

Költséghatékonyság

Ha elérhető áron akarsz weboldalhoz jutni, akkor a WordPress nagyon jó választás lehet számodra. Ha hajlandó vagy megtanulni az alapjait, akkor akár egy tárhely és egy domain név megvásárlásával is belekezdhetsz. Ha inkább fejlesztőkre bíznád magad, akkor is egy jóval pénztárcabarátabb megoldást kaphatsz, mint egy egyedi fejlesztés esetében

Könnyű kezelhetőség

Ahogy már említettem a CMS-ek legfőbb előnye a felhasználóbarát felület. Telepítést követően egy barátságos és logikusan felépített admin felület fog várni. A menüsávban első látásra kiszúrhatod a legfontosabb funkciókat, de ha értesz a programozáshoz, vagy haladóbb felhasználó vagy, akkor a komplexebb beállításokhoz is könnyen hozzáférhetsz.

Fejlesztői ökoszisztéma

A WordPress köré az évek során egy kisebb iparág épült. Rengeteg WordPress bővítmény, téma (design sablon) és a CMS-re szakosodott fejlesztő vállalkozás áll rendelkezésedre. Ha új funkciót szeretnél a weboldaladhoz adni, vagy változtatnál a megjelenésén, akkor rengeteg lehetőséged van arra, hogy ezt megtedd.

Legfőbb hátrányok

Folyamatos karbantartást igényel

A nagy népszerűségnek megvannak az árnyoldalai is. Ha sérülékenységet találnak a WordPress-ben, vagy valamelyik témában, bővítményben, akkor az rögtön több ezer, vagy akár százezer weboldalra lesz kihatással. Az ilyen problémák ellen nagyon könnyen tehetsz, ha karbantartod a weboldalad, naprakészen tartod a különböző bővítményeket és megfelelő tárhelyszolgáltatót választasz.

Elkerülhetetlen időt szánni a tanulásra

Könnyen kezelhető ugyan a szoftver, de időbe telik elsajátítani az alapokat. Ha pedig otthonosabban szeretnél mozogni benne, akkor elég sok időt el fog vinni az oktatóvideók böngészése. Arról nem is beszélve, hogy minden egyes új téma, vagy bővítmény felületét meg kell majd tanulnod legalább alapszinten kezelni.

Sebesség

Ez egy olyan probléma, amit egy hatalmas zárójelbe tennék. Mikor felmerül a WordPress vs. más rendszerek kérdéskör, akkor ez az első téma, amit szeretnek a fejlesztők fejéhez vágni (tapasztalatból mondom). Igen, lassú lesz a weboldalad, ha nem kellő körültekintéssel építed fel az aloldalakat és minden felmerülő problémát egy-egy újabb bővítmény telepítésével szeretnél orvosolni. A valóság azonban az, hogy egy megfelelően optimalizált weboldal bőven 2 másodperc alatti oldalbetöltést produkál.

Most, hogy kitárgyaltuk a WP alapjait, foglalkozzunk az egyedi fejlesztéssel is.

JavaScript kódrészlet
JavaScript kódrészlet

Röviden az egyedi fejlesztésekről

Az egyedi fejlesztéseket nehezebb egy kalap alá venni, mivel ide aztán rengeteg különböző technológiát sorolhatunk be. Leggyakrabban a HTML és CSS szkriptnyelveket és a JavaScript programnyelvet használó weboldalakról beszélünk egyedi fejlesztés alatt, de számtalan más megoldás is létezik.

A legfőbb különbség, hogy ezek jellemzően nem egy dobozos, előre telepíthető rendszert foglalnak magukban. Itt legtöbbször a nulláról, több ezer sor kód megírásával juthatunk el a kész weboldalig. Itt is akadnak könnyítések, vannak például olyan gyakran használt keretrendszerek amelyekre támaszkodhatunk, de ez sohasem egy néhány kattintással telepíthető megoldás.

Nézzük milyen előnyökkel jár, ha erre a megoldásra esik a választásod.

Legfőbb előnyök

Teljes egyediség

Az egyedi fejlesztések esetén nem vagy keretek közé szorítva. Az elképzeléseidnek a büdzséd és a fejlesztői gárda képességei fognak csak gátat szabni. Az előre elkészített modulok száma ennél a megoldásnál általában alacsony, így egy tényleg egyedi, minden más weboldaltól mind megjelenésben, mind funkcionalitásban elkülönülő honlapot kaphatsz.

Jól skálázható

Az egyedi fejlesztések a vállalkozásod növekedésével összhangban változtathatók. A WordPress kis- és középvállalkozások számára több, mint ajánlott. Ezzel szemben nagyvállalatot képviselve érdemes elgondolkodnod az egyedi fejlesztésen, mivel végesek a WordPress-ben rejlő lehetőségek.

Például, ha nagy mennyiségű terméket szeretnél egy WordPress alapú WooCommerce webshopban árulni, akkor elég hamar erőforrás és funkcióhiánnyal nézhettek szembe. Hasonló eset, mikor sok harmadik féltől származó szoftvert kell a weboldalba integrálni, vagy ha olyan egyedi problémával néztek szembe, amihez amúgy is fejlesztőre lesz szükségetek.

Biztonságos

Egy egyedi fejlesztésű weboldal jellemzően jóval kisebb támadási felületet nyújt, mint egy CMS. Az egyedi kódbázis nagyban növeli az oldal biztonságosságát és a karbantartásra fordítandó idő is töredéke a WordPress-ének.

Legfőbb hátrányok

Költségek

Sokak számára még mindig az ár a döntő tényező, úgyhogy kezdjük ezzel. Az egyedi fejlesztés költségei sokszorosak egy ugyanolyan kaliberű WordPress weblaphoz viszonyítva. A fejlesztői munkaórák nem olcsók és minél több funkciót szeretnél kihozni a weboldalból, annál szerteágazóbb tudásra lesz szükség a fejlesztés során.

Fejlesztőktől való függőség

Ugyan a legtöbb egyedi fejlesztést el lehet látni a felhasználó által kezelhető adminisztrációs felülettel, ezek közel sem olyan funkciógazdagok, mint amilyen a WordPress által nyújtott kezelőfelület. Ha valamilyen módosítást szeretnél, vagy új funkciót adnál az oldalhoz, akkor programozói segítségre lesz szükséged.

A fejlesztés időtartama

Újabb szélsőséges tétel a listán. Míg a WordPress-t néhány perc alatt telepíthetjük és egy jól felépített üzleti weboldal felépítése sem szokott 3-4 hétnél tovább tartani, addig az egyedi fejlesztésnél ez egészen másképp van. Itt hónapos időintervallumokban kell gondolkodnod. Továbbá, mivel nagyságrendekkel kisebb problémára van dobozos megoldás, így minden extra bővítmény lefejlesztése heteket vagy hónapokat vehet igénybe.

WordPress vs. egyedi fejlesztés

Melyiket válaszd?

Természetesen nincs két egyforma vállalkozás, egyforma igényekkel. Így minden esetben neked kell egyedileg felmérned, hogy melyik lehetőség testhezállóbb. Ebből kiindulva csak néhány támpontot szeretnék nyújtani a jobb döntés meghozatalához.

Ha szeretnéd te magad menedzselni a weboldalad, szeretnél hozzáférést a legfontosabb funkciókhoz, viszont nem akarsz elmélyedni a programozásban, akkor a WordPress egy nagyon jó választás lehet számodra. Kis tanulással nagyon tetszetős weboldalakat készíthetsz, de ha fejlesztőhöz fordulsz, akkor is megmarad a lehetőséged, hogy ne fizess fejlesztői óradíjat minden egyes módosításért.

Ha egy olyan iparágban tevékenykedsz, ahol az IT biztonság mindennél fontosabb, akkor én az egyedi fejlesztés mellett tenném le a voksomat. Egy megfelelően tapasztalt fejlesztői csapat, egy megfelelő tárhely és az egyedi kódbázis hármasa esetén nincs igazán miért aggódnod.

Ha nagyon szorít az idő és a projekthez már tegnap kellett volna egy weboldal, akkor a WordPress a te választásod. Dobozos megoldásokat használva extrém gyorsan összerakható egy funkcionális weboldal.

Ha nagyon sokat számít a mérlegelés során a felmerülő költség nagysága, akkor szintén a WordPress lesz a befutó, egy nagyságrenddel általában olcsóbb, mint az egyedi fejlesztés. Viszont, ha nagyobb összeget tudsz fordítani egy weblap elkészítésére és tényleg a lehető legjobb megoldásokat szeretnéd viszontlátni, akkor az egyedi fejlesztést javaslom számodra.

Szerző: Szűcs Máté

Szűcs Máté

Marketingstratéga, a Features.hu ügynökség és marketing blog alapítója. Szakterülete a kkv-k digitális stratégiáinak felépítése és megvalósítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük